Start » dania jarskie, inne, przekąski

Ziemniaki zapiekane z cheddarem

9 listopada 2012 886 gości 0 Komentarzy
Autor: mniamu

Zupełnie inny sposób na przygotowanie ziemniaków w mundurkach. Nie tylko smakują wybornie, ale też wyglądają przepięknie. Można też upiec je z boczkiem, wtedy zyskają jeszcze bardziej wyrazisty smak.

 

Składniki:

dowolna ilość ziemniaków ugotowanych w mundurkach

starty cheddar do posypania

posiekany szczypiorek

oliwa z oliwek

pieprz

 

 

Przygotowanie:

Nagrzej piekarnik do 220st.

Naczynie żaroodporne skrop oliwą, w naczyniu ułóż ziemniaki, rozgnieć je na płasko kubkiem lub małą miseczką. Skrop kilkoma kroplami oliwy z oliwek. Posyp pieprzem i zapiecz przez 20 minut w piekarniku.

Jak tylko się zrumienią od góry wyjmij z piekarnika, posyp startym cheddarem i piecz ponownie przez około 5 minut aż ser roztopi się i zacznie delikatnie rumienić. Możesz na te 5 minut ustawić tylko grzanie górne.

Podawaj posypane szczypiorkiem.

* przepis znaleziony na: http://www.foodiewithfamily.com

Smacznego :)