Start » ciasta desery słodkości, wypieki

Szybkie ciasto z jabłkami

25 września 2010 4 694 gości 1 Komentarz
Autor: mniamu

ciasto z jabłkami

Kiedy przychodzę do cioci, prawie zawsze jest u niej jakieś ciasto po obiedzie. Świetnie jeśli jest to jej szarlotka, która nie ma sobie równych, ale również bardzo dobrze, jeśli trafię na ciasto z jabłkami. Robi się szybko, ale potrzebny jest mikser.

 

Na 2 nieduże keksówki potrzeba:

1,5 szkl. mąki pszennej

0,5 szkl. mąki ziemniaczanej

płaska łyżeczka proszku do pieczenia

1 cukier waniliowy

1 cytryna

4 jaja

1 szkl. cukru

1 masło roślinne (250g) lub ekstra (200g)

3 jabłka (najlepiej antonówki lub szara reneta)

 

Przygotowanie:

Zaczynamy od nastawienia piekarnika na 250 stopni – niech się nagrzewa. Jaja całe ubijamy mikserem ze szklanką cukru. W czasie, kiedy mikser pracuje, my zabieramy się do przygotowania reszty. Na tarce o drobnych oczkach ścieramy skórkę z cytryny, a sok wyciskamy do osobnego naczynia. Mąkę przesiewamydo miski, dodajemy proszek do pieczenia, cukier waniliowy, startą skórkę z cytryny i wszystko delikatnie mieszamy.

Teraz do ubitych jaj z cukrem dodajemy masło. Nie ma potrzeby go rozpuszczać, ale nie może być ono bardzo zimne. Wystarczy jeśli przez godzinkę poleży po wyjęciu z lodówki. Miksujemy i czekamy, trochę czasu to potrwa, masa powinna zrobić się gładka. Następnie wlewamy sok z cytryny i znowu miksujemy – tym razem chwilę.

Teraz dodajemy wymieszane sypkie składniki do miksowanej masy. Ważne, żeby dodawać po jednej łyżce, w przeciwnym razie zrobi się z tego kawał gluta. Tak więc dorzucamy łyżkę mąki i miksujemy. Czekamy aż masa ponownie stanie się gładka. Znowu dorzucamy łyżkę mąki, miksujemy i czekamy. I tak aż do wyczerpania.

I ostatni rzut – czyli kiedy dodaliśmy już całą mąkę, masa się chwilę miksuje jeszcze, my przygotowujemy keksówki. Smarujemy masłem, wysypujemy bułką tartą lub kaszą manną. Przekładamy ciasto do keksówek po równo. Odstawiamy na chwilę na bok. Szybciorem obieramy jabłka, kroimy na połówki, połówki na ćwiartki, ćwiartki na ósemki, wykrwawamy twarde części i pozbywamy się resztek skórki. Jabłka szybko układamy na wierzchu ciasta grubszą częścią do góry. Nie wciskamy ich w ciasto – same wpadną tyle, ile trzeba.

Zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 180-200 stopni (nie więcej w każdym razie niż 200 – wszystko zależy od mocy jaką ma Wasz piekarnik), wkładamy blaszki z ciastem, zamykamy piekarnik  i czekamy około 45-50 minut.

Ciasto powinno upiec się na rumiany kolor. Nie ma potrzeby posypywania cukrem pudrem czy czymkolwiek innym. Już takie smakuje wyśmienicie. Zamiast jabłek można użyć innych owoców – gruszek, brzoskwini, ananasa czy też  śliwek. I to wszystko moi drodzy. Potem wystarczy zaprosić znajomych na kawę ;)

ciasto z jabłkami 2

ciasto z jabłkami 3

Poprzednie 1 Komentarz »

  • Sebastianuś pisze:

    Ciasto pycha… i faktycznie szybko się robi. Dla tych co mają szybkie piekarniki – nie zaczynajcie pracy od ich włączenia! Ja po 15 min. musiałem piekarnik wyłączyć bo prace się przedłużały. Masło, chyba lepiej gdyby było bardzo miękkie inaczej dość długo się rozbija. Latem starczy godzinka ale zimą to trzeba użyć kaloryferów :) Jabłka spokojnie wystarczą 2 (słownie dwa) średniej wielkości. Trzecie można sobie przygotować żeby je zjeść… :)
    Ja zrobiłem to ciasto w blaszce zwykłej blaszanej jak na fotce i teflonowej, niestety w teflonowej wyszedł delikatny zakalec. Oczywiście smaczny jak i prawidłowo wyrośnięty.
    Jest jeden mankament tego ciasta…

    …maaaaałooo!!!! Następnym razem zrobię z podwójnej porcji :)